Sunday, December 20, 2020

LEARNING HIRAGANA IN LESS THAN ONE HOUR

Hello guys! Dah lama rasanya tak tulis blog huhu. Sejak klinikal and lab session dah start, Kai tak larat nak menulis lagi. Bayangkan keluar rumah sewa pukul 7;30 pagi, balik pulak 7:30 malam 😔 Maka, terbengkalai lah blog ini huhu.

Friday, November 27, 2020

BOOK REVIEW | BRITT-MARIE WAS HERE BY FREDRIK BACKMAN (SPOILER FREE)

Title: Britt-Marie Was Here
Author: Fredrik Backman
Pages: 296
Publisher: Sceptre
Published date: 31 October 2014
Genre: Humorous Fiction

Wednesday, November 25, 2020

URGENT ‼ MENCARI PESAKIT GIGI PALSU (KALAU BOLEH TIADA SEMUA GIGI) SEGERA


Hello guys! Kai nak mintak tolong sikit, kalau ada sesiapa antara korang yang baca ni atau ada kenalan yang perlukan gigi palsu, tolong contact Kai ya. Treatment gigi palsu ni akan dibuat kat University Malaya. Jadi, kalau boleh nak patient yang tinggal kat kawasan KL/Selangor. Senang nak pergi dan balik appointment. Sebab buat gigi palsu ni ada banyak appointment yang kena datang tau.

Sunday, November 22, 2020

JOM BERTUKAR KE TIME INTERNET, GUARANTEE LEBIH LAJU!

Dalam zaman maju ni, hampir semua rakyat Malaysia merupakan pengguna internet. Sama ada di rumah, institusi pengajian atau pusat beli-belah. Kat mana-mana saja kita berada, kita tak sedar yang kita sangat bergantung pada kemudahan internet. Lebih-lebih lagi pada waktu pandemik ni. Kebanyakan kita terpaksa belajar atau bekerja dari rumah.

Monday, November 16, 2020

BOOK REVIEW | BEACH READ BY EMILY HENRY (SPOILER FREE)

Title: Beach Read
Author: Emily Henry
Pages: 284
Publisher: Berkley
Published date: 19 May 2020
Genre: Romance, Contemporary

Sunday, November 15, 2020

DIGITAL ART #2 | DRAWING TWO CHARACTERS IN THE SAME PICTURE FOR THE FIRST TIME

Hello guys! Dah lama tak upload fanart 👀 Hehe. Lepas lukis Kiyose Haiji, oleh sebab time tu tengah cuti sem and memang ada banyak masa available, Kai pun lukislah BokuAka. Siapa tu BokuAka? BokuAka ni gabungan dua nama daripada watak Haikyuu; Bokuto (kanan) and Akaashi (kiri).

Sunday, November 8, 2020

BOOK REVIEW | SADIE BY COURTNEY SUMMERS (SPOILER FREE)

Title: Sadie
Author: Courtney Summers
Pages: 261
Publisher: Wednesday Books
Published date: 4 September 2018
Genre: Mystery, Thriller

Saturday, November 7, 2020

FOOD REVIEW | MCDONALD'S SEASALT MCFLURRY, DOUBLE CHOCOLATE OREO MCFLURRY & BLUEBERRY CREAM CHEESE PIE

Welcome to another food review! Hari ni Kai nak review desserts McDonald's yang paling latest. Korang dah pernah try tak? Kalau dah, share lah review korang kat dalam ruang komen! :D 

Tuesday, November 3, 2020

BIG BAD WOLF BOOK SALE IS COMING BACK TO ROB EVERYONE!

Big Bad Wolf book sale is coming back! Due to the pandemic, tahun ni BBW buat sale online je. BBW ni bermula esok, 4 November sampailah 11 November. Korang kena pergi website BBW untuk borong buku-buku yang ada. Kat mana website tu? Read this post until the end to find out! 😉

Wednesday, October 28, 2020

Friday, October 9, 2020

BOOK REVIEW | A DARKER SHADE OF MAGIC (SHADES OF MAGIC, #1) BY V.E. SCHWAB (SPOILER FREE)

Title: A Darker Shade of Magic
Author: V.E. Schwab
Pages: 400
Publisher: Tor Books
Published date: 24 February 2015
Genre: Science Fiction, Fantasy Fiction

Tuesday, October 6, 2020

myBurgerLab keluarkan burger paling busuk?

Source: worldofbuzz
Malam-malam ni dah tak tahu nak buat apa, biasalah bukak YouTube tengok latest video mukbang hahaha. Tiba-tiba rasa lapar pulak tengok Syedot makan Stinkbomb Burger. Nampak sedap. Betul ke burger ni busuk?

Monday, October 5, 2020

Life Updates!


Hello guys! Dah seminggu Kai tak post apa-apa 😅 Bukan tak nak post, tapi mental condition tak stable lol plus Kai busy sikit kemas barang untuk masuk rumah sewa hehe. Since Kai tak dapat kolej lagi untuk sem depan, Kai dah sewa rumah dekat dengan fakulti and hari Khamis lepas Kai dah settle bawak masuk barang :D 

Monday, September 28, 2020

SEGMEN BLOGLIST TIARASAPHIRE.COM


Hello guys! Segmen bloglist by TiaraSaphire.com akan tamat 30 September nanti! So, kalau korang belum join, boleh tekan pada banner tu untuk baca syarat-syarat. Jomlah meriahkan segmen ni sambil berkenalan :D 

Sunday, September 27, 2020

BLEACH EDITION | THIS BOY IS COMPLETELY LOVESICK (Abarai Renji x Kuchiki Rukia, RenRuki)

What makes an anime good if not for the amazing characters. One of my favourite character is Abarai Renji, Liutenant of Squad 6. Why? Okay, sit down and let me tell you all the details.

Wednesday, September 23, 2020

BLOGGER TUTORIAL: HOW TO ADD INSTAGRAM WIDGET TO BLOGGER FOR FREE


Ever wonder how to show off your instagram feed that you've been working on so hard on your website but don't know how? Fret not, I'm here to help! Instagram feed on your blog will make your blog more interesting and attract more people to follow you. 

Tuesday, September 22, 2020

Monday, September 21, 2020

Sunday, September 20, 2020

Tengok 14 episod sehari setiap hari sampai demam?


Siapa perasan nak dekat seminggu Kai menghilang? Sebenarnya Kai bukan tak nak post apa-apa, Kai dah siapkan blog schedule tapi tiba-tiba hari Selasa lepas Kai demam. Pagi tu Kai dah rasa sejuk lain macam, tapi Kai abaikan je rasa tak sedap badan tu pastu pergi paint canvas (nanti Kai tunjuk paint apa hehe). Then, tak siap painting lagi Kai give up sebab dah menggigil padahal masa tu tak hujan pun.

Monday, September 14, 2020

Sunday, September 13, 2020

ANIME REVIEW | BLEACH EPS. 1-63 (MAY CONTAIN SPOILER)

Episodes: 1-63
Arc:
1. Agent of the Shinigami Arc (Episodes 1-20)
2. Soul Society: The Sneak Entry Arc (Episodes 21-41)
3. Soul Society: The Rescue Arc (Episodes 42-63)

Wednesday, September 9, 2020

Monday, September 7, 2020

Sunday, September 6, 2020

DIGITAL ART #1 | MY FIRST TIME BRINGING HAIJI KIYOSE TO LIFE

 


Okey, tajuk tu macam overdramatic sikit tapi dari kecik kalau colour apa-apa, Kai selalu bayangkan kalau objek/orang tu dah di-colour, Kai anggap objek/orang tu hidup. Korang pernah fikir macam tu tak? 

Friday, September 4, 2020

ANIME REVIEW | KAKUSHIGOTO (SPOILER FREE)

Episodes: 12
Status: Finished Airing
Aired: Apr 2, 2020 to Jun 18, 2020
Studio: Ajia-Do
Genre: Comedy, Slice of Life, Shounen

Thursday, September 3, 2020

SHOULD I POST MY DIGITAL FANART HERE? 🤔


Sejak PKP ni Kai mula buat digital fanart hehe tapi biasa-biasa jela 😝 Kai selalu sketch kat dalam sketch book je, tapi sebab tengok kat Twitter ramai international fans buat fanart cantik-cantik, Kai rasa macam nak try belajar. Mostly orang guna Photoshop, tapi Kai tak reti control mouse sebab shaky hands (lol) so Kai lukis kat iPad pastu color.

Wednesday, September 2, 2020

WHAT ARE THE MUST-KNOW SHORTCUTS IN MICROSOFT WORD


In this post, I will share six basic shortcuts in Microsoft Word to ease our work, since we are using the application universally for assignment and writing in general. I will mention the shortcuts for Windows, but if you're using Mac, just simply swap Control (ctrl) to Command (cmd). The rest will be similar. Note: the buttons must be pressed at the same time for the shortcut to function.

Without further ado, let's get started.

Tuesday, September 1, 2020

Preloved Giveaway by Raydah

Hello guys! I'm joining a giveaway hosted by perrenial lifestyle and I'm excited! I don't mind preloved items since most of my books are secondhand anyway. Besides, I'm glad the items can find a new home where they can serve their purpose.

Monday, August 31, 2020

BOOK REVIEW | CLAP WHEN YOU LAND BY ELIZABETH ACEVEDO (SPOILER FREE)

Title: Clap When You Land
Author: Elizabeth Acevedo
Pages: 371
Publisher: HarperCollins
Published date: 5 May 2020
Genre: Fiction

Sunday, August 30, 2020

MOVIE REVIEW | PENCIPTA PEGANG WAKTU (SPOILER FREE)

Idea asal: Que Haidar
Penulis Skrip: Siti Jasmina Ibrahim
Pengarah: Zainorhisyam Samudin
Produksi: Primeworks Studios, Gambo.TV
Pelakon: Que Haidar, Fauziah Ahmad Daud, Puteri Balqis, Khir Rahman, Jalil Hamid, Azman Hassan, Haidin Nasir

Wednesday, August 26, 2020

FOOD REVIEW | MCDONALD'S SPICY KOREAN BURGER BEEF & CHICKEN + BLACK FOREST PIE

Sebenarnya Kai dah lama beli Spicy Korean Burger ni, tapi baru dapat review harini. Kai beli time baru-baru dapat duit ePenjana awal bulan haritu 🤣 Disebabkan duit kerajaan bagi, so Kai beli dua-dua burger; beef and chicken. Sejak PKP ni, Kai makin rajin beli pie daripada McD. That’s why Kai beli sekali Black Forest pie ni sebab dengar cerita sedap gila kan. So, let’s see apa pendapat Kai hehe.

Tuesday, August 25, 2020

BOOK REVIEW | OTHER WORDS FOR HOME BY JASMINE WARGA (SPOILER FREE)

Title: Other Words For Home
Author: Jasmine Warga
Page: 352
Publisher: HarperCollins
Published date: 28 May 2019
Genre: Fiction

Friday, August 21, 2020

ANIME REVIEW | SAMURAI CHAMPLOO (SPOILER FREE)

Episodes: 26
Status: Finished Airing
Aired: May 20, 2004 to Mar 19, 2005
Studio: Manglobe
Genre: Action, Adventure, Comedy, Historical, Shounen

Wednesday, August 19, 2020

COOKINGWITHKAI #1 | RESEPI BUTTER CHICKEN CONFIRM TAK MUAK 💯


Memandangkan sekarang tengah cuti sem, dapatlah Kai spend masa kat dapur hehe. Tapi nak ke dapur ni pun kena ada greenlight daripada ibu 😂 Harini Kai nak share resepi Butter Chicken yang mudah dimasak! Kalau tak reti masak pun inshaAllah menjadi punya gitu.

Monday, August 17, 2020

BOOK REVIEW | ALMOST MIDNIGHT BY RAINBOW ROWELL (SPOILER FREE)

Title: Almost Midnight (Two Festive Short Stories)
Author: Rainbow Rowell
Illustator: Simini Blocker
Published: 31 October 2017
Genre: Fiction 

Saturday, August 15, 2020

ATIE ZIEYA'S GIVEAWAY

Hello guys! Harini Kai join giveaway daripada Atie Zieya 😀 Kai tak pasti dapat menang ke tak sebab peluang agak tipis tapi saja nak mencuba. Kalau korang nak join, boleh tekan pada banner tu ya. And jangan lupa baca rules! 

Friday, August 14, 2020

Thursday, August 13, 2020

KOREAN MUKBANGERS ARE CANCELLED?! (Let's Spill Some Tea ☕)


Mukbang has been trending around the world lately. The word mukbang is a combination of two korean words; muk-ja (eating) and bang-song (broadcast). Basically, in simpler words mukbang is a video of people eating in front of the camera. It was originated in South Korea back in 2010. (Source: mashed.com

Monday, August 10, 2020

10 REASONS WHY I THINK MY MIND WENT BLANK DURING EXAM


Hari ni Kai baru habis final exam. Dalam dua hari lagi keputusan lulus atau gagal tahun akan keluar. Cuak gila ni sebab tak sure akan lulus ke tak 😱 Lagi-lagi bila dah fail masa tu kan......

Friday, July 31, 2020

Hari Raya Korban, Berkorban Untuk Study


Selamat hari raya aidiladha kepada semua umat Islam 😁 Semalam puasa sunat arafah tak? Kai harap korang yang baca ni puasa, sebab nanti banyak dosa kita yang akan diampunkan. InshaAllah.

Tuesday, July 28, 2020

MY FIRST TIME FAILING IN DENTAL EXAM

    
Harini Kai takde semangat la nak cakap 'hello guys!' hmm. Sebenarnya Kai tak plan pun nak tulis ni, tapi sebab sedih sangat, Kai nak share kat sinilah. Kai pun tak pernah share personal life sangat kan. 

Thursday, July 23, 2020

ANIME REVIEW | ANOTHER (SPOILER FREE)

Episodes: 12
Status: Finished Airing
Aired: Jan 10, 2012 to March 27, 2012
Studios: P.A. Works
Genre: Mystery, Horror, Supernatural

Tuesday, July 21, 2020

Monday, July 20, 2020

MY LITTLE FELLA'S


Hello guys! Harini Kai join segment lagi ♡

Welcome to readwithkai! Kai masih newbie dalam blogging, jadi sokongan daripada blogger yang lebih senpai amat dihargai. Kalau korang nak join segment oleh Kaella ni jugak, boleh tekan pada banner tu ya. 

Okey, tu je! Sesiapa yang melawat blog ni, jemput follow dan tinggalkan blog link korang pada chat box supaya Kai dapat blogwalking dan follow back ✨

Tuesday, July 14, 2020

MOVIE REVIEW | MY HERO ACADEMIA: HEROES RISING (SPOILER FREE)

Release date: December 20, 2019
Runtime: 94 min.
Genre: Action, Comedy, School, Shounen, Super Power
Language: Japanese

Sunday, July 12, 2020

JOM TUKAR LINK BLOG


Ini kali pertama Kai join segment, jom kita saling support blog each other 😀
  1. Letak header kat atas tu …
  2. Tajuk : JOM TUKAR LINK BLOG dan linkkan banner ke blog ini .
  3. Tinggalkan url entri anda di ruangan komen entri ini ..
  4. Kemudian saya akan masukkan senarai nama anda di bloglist ini,
Salam perkenalan kepada linda dalam dunia blog. Sebagai sesama blogger yang baru mula berjinak ni, Kai harap segala usaha kita akan membuahkan hasil. Kai doakan kita sama-sama dimurahkan rezeki dan berjaya dalam berblogging ♥

Saturday, July 11, 2020

FOOD REVIEW | EMPIRE SUSHI



Hello guys! Harini Kai nak buat korang terliur sikit hehe. Untuk kawan-kawan yang kenal Kai personally, korang mesti tahu yang Kai tak makan sushi sangat. Kalau pergi Sushi King pun Kai just order bento je sebab family Kai tak suka sushi (tekak jawa kononnya) so daripada kecik Kai tak pernah dibawa ke kedai sushi.

Tapi sebab haritu terbaca review orang pasal Empire Sushi ni kat Twitter, tiba-tiba Kai rasa macam nak try makan sushi. So, lepas je exam haritu Kai terus order sushi as a reward dah penat study 😆 Hmm sebenarnya, malu jugak ni sebab tak pernah makan sushi hahaha. Tapi korang jangan judge tau, sila beri tunjuk ajar 🙇

Popular Posts