CARA MEMASAK WEDGES ALA-ALA WEDGES KFC

Cara Memasak Wedges Ala-ala Wedges KFC  | Dah tiga kali saya cuba buat wedges ni. Kali pertama masin sangat, kali kedua tawar dan akhirnya, kali ketiga baru sedap 😂 Mentang-mentang lah saya masak sedap sekali, terus ibu beli banyak-banyak kentang. Lagipun lebih jimat daripada beli fries segera tu. Kena rajin sikit jelah.

Saya nak kongsikan cara untuk buat kentang ni sebab mudah saja. Kalau tak mudah, maka tak mampu lah saya nak buat 😂

BAHAN-BAHAN:

1. Kentang (kuantiti bergantung pada kehendak sendiri, dalam resepi ni saya buat 4 biji)
2. 1 kiub ayam
3. Garam secukup rasa
4. Tepung Pak Long


CARA-CARA:

1. Kupas kulit kentang. Kemudian, potong kepada 8 bahagian. Macam bentuk biasa wedges tu.



2. Rebuskan sehingga empuk dalam 15-20 minit. Campur kiub ayam dan garam ke dalam air. Garam tu susah saya nak agak. Tapi kalau 4 biji kentang, saya letak dua sudu kecik. Kalau nak tengok dah empuk atau belum, boleh angkat satu piece dan potong sedikit. Saya suka kalau wedges lembut, jadi saya sengaja biarkan lama-lama. Tapi kalau lembik sangat, kentang tu sensitif dan suka patah-patah.



3. Bila dah empuk, gaulkan dengan tepung Pak Long.



4. Akhir sekali, bolehlah gorengkannya.



Dah siap!

8 Comments

  1. senangnyaaaaa.. boleh buat la nanti. :)

    ReplyDelete
  2. sedapnyaaa. cicah pulak dgn sos & mayoniss..

    ReplyDelete
  3. bestnya wedges buat sendiri. biasa la memasak ni kena try 2-3 kali baru jadi. haritu saya pun buat corndog kejap batter cair la, keju tak lekat la. last sekali baru jadi hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduh saya pun ada pengalaman buruk dgn corn dog 😆

      Delete