CARA MEMBUAT JERUK CILI DALAM MASA 5 MINIT


Dah malam-malam macam ni, tiba-tiba craving nak makan kuey tiao pulak. Kalau makan kuey tiao ni, sedap dipasangkan dengan jeruk cili. Tapi ada ke kedai jual jeruk cili pada waktu macam ni? Tak usah risau! Jeruk cili ni senang je dibuatnya. 

BAHAN-BAHAN


1. Lada hijau (kuantiti bergantung pada banyak mana yang korang nak buat. Kalau nak jeruk cili yang banyak, maka banyak jugalah lada hijaunya) 

Tips: Lada hijau lagi rangup dari lada merah sebab tu lebih baik gunakan lada hijau.

2. Gula
3. Garam
4. Cuka

CARA-CARA

1. Basuhkan lada hijau. 


2. Hiriskan lada hijau, tak perlu terlalu nipis. Kemudian, tapiskan menggunakan penapis. 

3. Masukkan separuh lada ke dalam bekas kaca yang bersih. 

 
4. Masukkan pula dua sudu gula dan garam mengikut cita rasa. 

5. Masukkan lagi separuh lada ke dalam bekas. 

6. Tuangkan cuka sehingga semua lada tenggelam.

7. Terbalikkan bekas kaca beberapa kali. Biarkan jeruk cili selama sehari sebelum boleh dimakan.

Itu saja! Senang kan? Tapi kalau craving nak makan jeruk cili tak bolehlah makan on the spot hahaha. Kena buat sehari awal. Selamat mencuba!


(Disclaimer: kredit resepi kepada ibu saya hehe) 

10 Comments