Apakah itu rawatan akar gigi?

 

Pernah dengar tak terma rawatan akar gigi atau dalam bahasa Inggerisnya root canal treatment? Rawatan akar gigi ni selalunya dilakukan bila gigi kita dah terlalu reput hingga melibatkan pulp gigi.


Tujuan rawatan akar gigi dibuat adalah untuk buang bakteria dalam akar kita supaya penyakit tak bertambah teruk. Kalau bakteria tak dibuang, akar kita jadi tempat bakteria membiak. Kalau dah teruk nanti boleh jadi bernanah kat gusi dan mungkin boleh jadi bengkak pada muka. 

Bagaimanakah rawatan akar gigi dilakukan? Dentist akan tebuk lubang pada gigi (kalau gigi tu belum berlubang) kemudian gunakan alatan yang dinamakan file untuk bersihkan akar gigi. Lama jugak prosedur pembersihan ni, dan selalunya tak sakit jadi pesakit selalu tertidur.

Lepas akar dah dibersihkan, akar tu akan diisi dengan bahan dipanggil Gutta Percha ke dalam akar yang dah kosong. Kenapa pentingnya perlu isi akar yang kosong? Ini adalah untuk elakkan pembiakan bakteria yang boleh masuk dari hujung gigi. 





Lepas akar dah diisi, gigi akan ditampal jadi cantik macam dulu. 


Apakah tanda-tanda rawatan akar gigi diperlukan? Kebiasaannya, individu yang memerlukan rawatan akar gigi mengalami tanda-tanda seperti berikut:
- Gigi berubah warna 
- Gigi mengalami kesakitan dan ngilu
- Kesakitan mengganggu ketika tidur
- Gigi mempunyai reputan yang besar
- Tampalan gigi sudah tertanggal 

Untuk lebih pasti, sila rujuk gambar tertera. Kadang-kadang, walaupun gigi tu tak sakit, tapi gigi tu masih perlu dirawat kalau ada tanda-tanda yang lain untuk elakkan penyakit bertambah berbahaya. Tak semestinya pada waktu sakit sahaja anda perlu berjumpa dentist ya. 






 Berapakah kadar bayaran rawatan? Untuk jawapan ni perlu hubungi saya untuk maklumat lanjut. 

Kalau anda ragu-ragu dengan pelajar pergigian, jangan risau sebab untuk setiap prosedur akan dipantau oleh pensyarah yang berpengalaman yang merupakan juga pakar. 

Kenapa perlu buat dengan students? Pertama sekali, kalau buat dengan student amat menjimatkan kos berbanding dengan buat kat klinik luar. Kalau pergi klinik kerajaan perlu tunggu lama, tapi kalau buat temujanji dengan student, boleh walk-in terus. 

Lagipun, student boleh belajar untuk kendalikan kes klinikal bila ada pesakit. Kalau tak ada pesakit, macam mana kitorang nak belajar? Bila dapat belajar, barulah dapat jadi dentist yang bertauliah bila dah graduate nanti. Jadi, kami sangat-sangat hargai anda yang mencari kami untuk rawatan. 

Jika anda mempunyai tanda-tanda seperti yang saya nyatakan, sila hubungi:

0 Comments